Loading

Trincomalee 23 januari t/m 8 februari 2023

Image

Trincomalee 23 januari t/m 8 februari 2023

Veel tijd om bij te komen van de intensieve oversteek hebben we niet. We hebben nog steeds problemen met de watermaker en die willen we in orde hebben voordat we aan onze landreis beginnen. Achteraf misschien niet zo'n goed idee om dit direct na zo'n zware oversteek te doen. We geven onszelf niet de kans om bij te komen en zijn allebei snel geïrriteerd. Ondanks dat zetten we door en herbouwen de complete pomp en wisselen een aantal componenten uit om te testen. Uiteindelijk produceren we weer water maar de druk is nog steeds aan de lage kant en de waterkwaliteit acceptabel maar niet heel goed. We laten het even voor wat het is en gaan aan land om de eerste indrukken van Sri Lanka op te doen.

Inklaren in Trincomalee

De eerste maaltijd buiten de deur in Sri Lanka. De tuktuk chauffeur en tevens gids van de dag Joussef helpt met bestellen. De maaltijd wordt zoals dat hier gebruikelijk is met de handen genuttigd. Dat is wel even wennen!

De tuktuk van Youssef, onze taxi van vandaag

 

Een Hindoeïstische tempel in Trincomalee met de naam: Sri Thirukoneswaram Kovil

Een zeer kleurrijke tempel met veel details.

Dutch Bay, Trincomalee

We hebben een afspraak gemaakt met Jan en Wasana Kerkhofs van SAY-tours. Jan is geboren en getogen in dezelfde omgeving als ons, en via Facebook kwamen we maanden geleden met elkaar in contact. Mede door de informatie van Jan hebben we besloten om Sri Lanka toch te bezoeken.

We spreken af om elkaar te ontmoeten in Trincomalee. Ik houd een tuktuk aan we gaan richting het hotel waar Jan en zijn vrouw Wasana overnachten. In Sri Lanka rijden bijna net zo veel tuktuks als auto's. Het is best een komisch gezicht om al die kleine karretjes op drie wielen door de straten te zien scheuren. We hebben nog overwogen om zelf een tuktuk te huren en hiermee een rondreis te maken maar gezien de beperkte tijd die we hebben, is de keuze uiteindelijk toch gevallen op reizen met een auto met chauffeur. Dat klinkt misschien heel luxe en dat is het eigenlijk ook, maar in Sri Lanka een heel gebruikelijke manier om een rondreis te maken. Het verkeer in Sri Lanka is een verhaal apart en een behoorlijke chaos. Alles en iedereen haalt elkaar links en rechts in op plekken waar het eigenlijk niet kan en voor de bussen moet je helemaal uitkijken. Die denken echt dat ze op het circuit zitten en als je er een aan ziet komen kun je maar beter aan de kant gaan. Een luide claxon is onmisbaar en wordt veelvuldig gebruikt. Achteraf was zo'n tuktuk waarschijnlijk toch niet zo'n goed idee geweest.

We ontmoeten Jan en Wasana en kletsen er gezellig op los in ons eigen dialect afgewisseld met Engels. Het voelt alsof we elkaar al lang kennen. We spreken af morgen een rondleiding aan boord te geven alvorens te beginnen aan de rondreis. Jan organiseert met zijn SAY-Tours rondreizen en heeft ons een fantastisch voorstel gedaan waardoor we binnen de beperkte tijd en binnen ons budget toch een groot gedeelte van Sri Lanka kunnen zien.

De lange arm der wet steekt echter een stokje voor het geplande bezoek aan boord. Wanneer we allemaal op de kade staan blijkt een speciale vooraf aangevraagde toestemming nodig te zijn om gasten aan boord te mogen hebben. Daarnaast blijkt dat we de boot officieel niet onbemand achter mogen laten. Er moet een zogeheten watchman (beveiliger) aan boord komen. De kosten hiervoor? $25,- USD per dag! Het alternatief is aanleggen aan een betonnen kade die geschikt is voor vrachtschepen maar absoluut niet voor jachten. Dit hebben we in vijf en een half jaar tijd en na veertig landen te hebben bezocht nog nooit meegemaakt. De ankerplek is zeer beschut, de ankergrond en diepte goed en onze Duitse buren op catamaran Yuti hebben beloofd een oogje in het zeil te houden.

We zijn boos, teleurgesteld en terneergeslagen. We kunnen onze vrienden de boot niet laten zien en nu dreigt onze rondreis ook nog in het water te vallen. $25,- USD per dag is buitensporig veel, zeker in Sri Lanka. We besluiten te proberen om tot een compromis te komen en bieden aan $10,- per dag te betalen voor een watchman. Dit aanbod wordt helaas resoluut afgewezen wat mij nog kwader maakt dan ik al was. Rik weet zijn rust te bewaren en ik laat hem het woord maar doen.

Na veel getouwtrek komen we geen millimeter verder. Op een gegeven moment zien we geen andere uitweg meer dan te liegen en te zeggen dat we geen rondreis meer gaan maken, maar dat daadwerkelijk dus wel gaan doen. Geen fijne situatie maar voor ons was het dít, of de hele rondreis waarvoor we naar Sri Lanka gekomen waren compleet te annuleren.

We proberen het politieke drama met de autoriteiten een beetje te vergeten terwijl we de eerste indrukken van Sri Lanka opdoen tijdens de autorit van Trincomalee naar Negombo. De geuren en kleuren knallen onze zintuigen binnen wanneer we langs markten en tempels rijden. Het is vanaf minuut één indrukwekkend en ontzettend divers.

Na een half uurtje rijden maken we een korte stop in het dorpje Mullipotana. Hier heeft Jan met zijn Ayubowan Yaluva stichting voor 35 huizen een waterleiding aangelegd. In dit kleine dorp heeft de inflatie ook grote invloed gehad en de armoede is groot. Ondanks dat worden we vriendelijk ontvangen met thee en een koekje. Het blijkt dat de nood hoog is en dat er rijst nodig is. We besluiten samen 20 zakken rijst te laten halen en delen deze rechtstreeks uit aan de mensen.

Een vrouw heeft letterlijk tranen van geluk in haar ogen wanneer ze vijf kilogram rijst aangeboden krijgt. Dit is wel even een heuse reality-check en zet me heel hard met twee voeten op de grond. De situatie is echt erg hier en ik zou willen dat ik meer kon doen om deze en andere mensen te helpen.

Een paar dagen later starten we een inzamelingsactie om op kleine schaal voor een aantal mensen rechtstreeks een groot verschil te kunnen maken.

Mullipotana

Na nog een half uurtje rijden maken we weer een tussenstop. Dit keer bij een gezin dat Jan en Wasana per toeval hebben leren kennen toen ze vlak bij hun huis met autopech langs de weg kwamen te staan. Ontzettend lieve mensen die ons ook weer verwennen met allerlei lekkers en meteen de tuin in rennen om groenten en fruit voor ons te halen. De harten van de Sri Lankanen zijn groot, en daar wordt ik een beetje stil van.

We worden ontzettend gastvrij ontvangen door deze lieve familie

Langs de weg zijn overal kleine winkeltjes en groentekraampjes te vinden. In stenen bakjes wordt curd verkocht. Een yoghurt gemaakt van buffelmelk die met een laagje siroop erop gegeten wordt en erg lekker is. Even verderop drinken we thee en eten roti terwijl de apen in het rond springen. Één van hen komt steeds dichterbij en weet zelfs een roti te stelen! Met een flinke lading verse groeten en fruit rijden we verder.

Bij de winkeltjes waar curd verkocht wordt staan de stenen bakjes waarin het geserveerd wordt voor de deur opgestapeld. We zijn allebei fan van deze lekkere yoghurt die met siroop wordt geserveerd.

Langs de weg worden prachtige verse groenten verkocht.

Het is al donker wanneer we aankomen in Negombo en het laatste stukje van de rit was spannend. Fietsers en tuktuks rijden zonder verlichting en de auto's en bussen rijden minstens net zo hard als overdag. Langs de weg lopen mensen die nauwelijks zichtbaar zijn en de verlichting van de tegenliggers is vaak zo slecht afgesteld dat het je iedere keer weer verblindt. In het donker rijden in Sri Lanka is linke soep maar we komen heelhuids en zonder stukken aan in Negombo.

Hier blijven we uiteindelijk twee dagen bij Jan en Wasana in huis die ons de omgeving laten zien. We bezoeken onder andere de vismarkt, een boeddhistische tempel en de kerk waar in april 2019 op paaszondag een bomaanslag plaatsvond waarbij 269 slachtoffers en meer dan 500 gewonden vielen. De kerk is geheel gerenoveerd maar er is op verschillende plekken glas geplaatst waardoor de impact van de bom nog te zien is. De familie die we eerder ontmoetten komt op bezoek en we mogen mee naar een bruiloftsfeest.

De vismarkt in Negombo

Drukbezocht door de locals

De Sint Sebastiaanskerk in Negombo waar in 2019 een bomaanslag plaatsvond. 

De Boeddhistische Angurukaramulla tempel in Negombo

Ook deze tempel is van binnen weer prachtig en kleurrijk gedecoreerd.

En dan ben je opeens op een bruiloftsfeest in Sri Lanka! Erg leuk om mee te maken.

Op de foto met het bruidspaar.

Onze rondreis is officieel eigenlijk nog niet eens begonnen en we hebben nu al zo veel gezien en meegemaakt. We kijken uit naar wat er nog allemaal komen gaat. We bedanken Jan en Wasana voor hun goede zorgen en gastvrijheid en beginnen met chauffeur Shehan aan een onvergetelijke rondreis.

De route volgt een rondje over het zuidelijke deel van Sri Lanka. De eerste bestemming na Negombo is de havenplaats Galle. Naast Trincomalee de enige andere optie om een stop te maken voor zeilboten. Hier zien we ook onze vrienden Klara en Riley van zeilboot Black Duck weer terug.

De Nederlandse invloed in Sri Lanka begon in de 17e eeuw toen de Nederlanders het eiland veroverden op de Portugezen. De Nederlanders hadden een sterke handelsrelatie met Sri Lanka en vestigden belangrijke handelsposten in Galle, Colombo en Jaffna.

Galle was een belangrijk centrum van de Nederlandse aanwezigheid op Sri Lanka en werd in 1640 veroverd op de Portugezen. De Nederlanders bouwden er een fort dat vandaag de dag nog steeds een belangrijke toeristische attractie is. Het fort van Galle staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ceylon, de oude naam van Sri Lanka, was voor de Nederlanders een belangrijke producent van kaneel. De Nederlanders waren de eerste Europeanen die in grote hoeveelheden kaneel exporteerden. Deze handel was zo belangrijk dat het eiland in de 17e en 18e eeuw bekend stond als het "Kaneeleiland".

In 1796 werd Sri Lanka overgenomen door de Britten, maar de Nederlandse invloed is nog steeds zichtbaar in het land, vooral in Galle waar veel Nederlandse gebouwen en straatnamen nog steeds bestaan. De Nederlandse geschiedenis en erfgoed blijft een belangrijk onderdeel van de cultuur en toeristische industrie in Sri Lanka.

Fort Galle

De Nederlandse Hervormde Kerk in Galle

Na genoten te hebben van de prachtige stranden bij Mirissa rijden we verder richting het Yala National Park waar we op safari gaan. Dit is één van de hoogtepunten waar ik me erg op verheugd heb. Als het goed is krijgen we onder andere olifanten, krokodillen, waterbuffels en vele soorten vogels te zien maar ik heb de vurige hoop dat we het geluk hebben om ook een luipaard te zien. De tour stelt absoluut niet teleur en onze chauffeur Shehan blijkt ontzettend goed te zien in het spotten van de dieren.

Het duurt niet lang voordat we de eerste olifanten spotten waarop nog vele andere dieren volgen waarvan we prachtige foto's kunnen maken. 

 

Net wanneer ik de hoop op een luipaard bijna heb opgegeven krijgt de chauffeur van de jeep een telefoontje. Er is een luipaard gezien en we gaan er direct op af! We moeten even geduld hebben maar dan krijgen we hem uiteindelijk toch nog te zien. De dag kan niet meer stuk.

 

Tot zover deel 1 van onze reis door Sri Lanka. Kun je niet wachten om meer van dit bijzondere land te zien? Bekijk dan nu alvast de video die we over deze rondreis maakten: